top of page
Search
Writer's pictureraulrogojan

Tema 31 - 8 martie

Originile mărțișorului

Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența acestuia se află atat la români cat și la bulagari.

În mitologia bulgara martisorul semnifica îintemeierea primului lor hanat la Dunăre în anul 681.

Mărtisorul se mai considera sa fi apărut pe vremea Imperiului Roman când anul nou se sarbătorea in prima zi de primăvara iar culorile mărtisorului semnifica: alb - pace roșu - război.

În Romania s-au găsit mărțișoare de acum circa 8000 ani și se presupune ca in Moldova și Bucovina copii purtau măartisoare făcute dintr-o monedă de aur sau de argint, fiind legată cu o ată roșie. Aceștia purtau mărțișoarele la gât iar fetele adolescente purtau mărțișorul la gât iar după 12 zile îl prindeau în păr pâna la sosirea pimilor cocori când îl dădeau jos și îl atârnau de creanga unui copac, și moneda o dădeau pe caș. Această tradiție le asigura un an productiv.

În prezent mărțișorul este vestitorul primăverii, acesta este oferit de băieți la fete. În unele părti ale României tradiția cu atârnatul în pom se păstrează.


Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83r%C8%9Bi%C8%99or

Sursa folosita este credibilă deoarece acest site este unul cunoscut și informația găsita este una pe care o cunosc și eu.

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Tema 08 - Pret

Folosind formula am primit rezulatul: Media ponderata: 22,5 zile Deviatie standard: +/- 11,5 zile Am folosit urmatoarele date: probe:...

Tema 07

''Stabiliți-vă publicul țintă ideal Un element esențial în planul dvs. de marketing este să știți cui doriți să vă adresați prin...

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page